Eikenprocessierups bestrijding

Van mei tot en met oktober houden wij ons ook bezig met het bestrijden van de eikenprocessierups. De brandharen van de rups kunnen namelijk gezondheidsklachten veroorzaken zoals hevige jeuk en irritatie van de huid en slijmvliezen.

Sinds 1990 heeft Nederland te maken met rupsen van de eikenprocessievlinder (Thaumetopoea processionea L.). Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de specifieke nesten: dichte spinsels van vervellingshuidjes, uitwerpselen en brandharen.

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder, die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren de eitjes en begin mei komt de rups te voorschijn.

’s Nachts gaan de eikenprocessierupsen in optocht (in processie) op zoek naar voedsel (eikenbladeren).

Na de 3e vervelling krijgt de rups brandharen. Na 7  keer verveld te zijn gaat de rups zich verpoppen en wordt een vlinder

Dit vindt doorgaans plaats tussen eind mei en eind juni, waarbij het weer een belangrijke rol speelt. In juli-augustus verpopt de rups zich tot een vlinder, waarna het vrouwtje haar eitjes legt in eikenbomen. Op deze manier zullen er het volgend jaar weer nieuwe rupsen te voorschijn komen.

De overlast duurt vaak langer, tot half september. Dit komt omdat er vaak brandharen in nesten achterblijven en zo dus steeds gedeeltelijk door de wind verspreid worden.

De eikenprocessierups bestrijden is wenselijk .

De eikenprocessierups is één van de diersoorten die geprofiteerd hebben van de geleidelijke verandering van ons klimaat. Hij is zijn opmars begonnen in het zuiden van Nederland, maar is inmiddels in alle provincies aanwezig.

Hoe worden de rupsen op dit moment bestreden?

Het beste is de processierups zo snel mogelijk te bestrijden, voordat het een echte plaag wordt.

Het bestrijden moet zo zorgvuldig mogelijk gebeuren, waarbij de rupsen zo veel mogelijk verwijderd worden en er geen brandharen in de lucht terecht komen.

Met behulp van onder andere speciale stofzuigers kunnen onze deskundige medewerkers deze klus voor u klaren. Vaak is het raadzaam om de behandeling meerdere malen te herhalen, omdat het vrijwel onmogelijk is om alle rupsen in één keer te verwijderen.

Heeft u last van de eikenprocessierups en wilt u daar vanaf? Neem dan contact met ons op.

Delsasso Boomverzorging
Bodem van Elde 2A
5292 NB Gemonde
info@uwboomverzorger.nl
Kamer van Koophandel: 17188485
Telefoon: 073-5034948

Meest recente berichten